Landstræner Kim Moesby henter inspiration hos håndboldsportens bedste

Som landstræner for vores døve herrehåndboldlandshold, er det vigtigt for mig at se håndbold fra forskellige perspektiver, ved at se hvordan andre trænere styrer og arbejder med deres hold, og hvordan disse helt basalt fungerer som et HOLD. Den mulighed får jeg ved at tage ud og se en masse håndbold. Her har jeg i løbet af de seneste måneder set flere af København Håndbolds hjemmekampe, og i lørdags gik turen til Malmø for at se de to første EM-landskampe i gruppe E, først Ungarn-Rusland og dernæst Danmark-Island. 

Når jeg ser håndbold er mit fokus blandt andet, at holde øje med hvad der sker ved sidelinen, både hos trænerteamet og hos spillerne, og samtidig se hvad der sker på banen. Her oplever jeg, at man ikke altid ser det samme på sidelinen som på banen, eller eksempelvis bag målet, hvor jeg selv var placeret på den perfekte plads på tribunen i Malmø Arena.
Jeg har selv været håndboldmålmand i hele mit ungdomsliv, og har oplevet mange ting på banen som en træner ikke altid ser, netop fordi han har en anden vinkel end en målmand har.

Stemningen var fantastisk med de flere tusinde danske håndboldfans, som drog over til Malmø med høje forventninger, for at heppe på de seje danske drenge. Den første kamp mellem Ungarn og Rusland var præget af et tungt tempo fra russerne, hvilket påvirkede kampen. Derefter gjaldt det kampen mellem Danmark og Island. Begge hold fightede rigtig godt, og spillede flot håndbold, som man kan forvente på højeste niveau. Dog var der et par ting, som jeg undrede mig over. En af de ting som undrede mig var, at der i top-håndbold ofte bruges systemet 7-mod-6, hvor det angribende hold ønsker at skabe en overtalssituation ved at skifte målmanden ud for at få en ekstra marksspiller i angrebet. Min opfattelse er at systemet tit koster gratis mål til modstanderne – en dyr gave, synes jeg. Dette system gjorde det også mere vanskeligt for Mikkel Hansen. Han kunne ikke få plads til at bryde igennem, for forsvaret var så tæt lukket (forstil dig 8 mænd ved stregen).
Min allerstørste respekt går til de danske herrelandsholdspillere som var total stille ude på bænken uden at kommentere til hinanden når en spiller lavede en stor fejl på banen, og ikke mindst mod dommerne selvom de lavede en masse underlige fejlkendelser. Hver gang det skete var der HELT STILLE på sidelinen. Spillerne på banen var også stille og sagde INTET til dommerne. Der var KUN to som sagde et par ord under hele kampen, det var landstræner Nikolai Jackosen og assistenttræner Henrik Kronborg. Holdlederen havde fokus ved dommerbordet som også stod for timeout.
At være i topform og mentalt klar og velforberedt som hold er afgørende for at spille godt håndbold.

Foto: Kim Moesby © Dansk Døve-Idrætsforbund

Vores døve herrelandshold er godt på vej med den samme gode stil efter flere års uro på banen, og vi har den rette kurs mod EM i håndbold 2020 til sommer i Frederiksberghallerne.
Jeg glæder mig til den næste træningsamling i Randers til februar sammen med drengene, hvor vi skal fastholde den gode holdmoral og arbejde videre med spillet på banen. Jeg er meget klar til at give alle en stor oplevelse til European Deaf Handball Championships 2020 til sommer.

Del