VM I HÅNDBOLD: KROATIEN VINDER GULD VED WORLD DEAF HANDBALL CHAMPIONSHIPS 2023

Der var lagt op til en fantastisk håndboldkamp, da guldkampen til World Deaf Handball Championships skulle spilles i Frederiksberg-Hallerne. Tyskerne var mødt talstærkt op, og Balkanmaskinen var smurt.

Tyskland startede med at tage initiativ og startede stærkt med en 2-0 føring, men Kroatien tog timeout og kom tilbage. Der blev lagt op til en hård fight, da det første skud fra Kroatiens topscorer ramte Silas Schumacher i hovedet.

Efter 10 minutter stod det 6-4 til Kroatien, som udnyttede Tysklands fejl og boldtab i 7 mod 6. I forsvaret startede kroaterne med stor fysik, men blev straffet med 2 minutter, da de gik over stregen mod Joerg Tomaschewski. Silas Schumacher reddede straffe og pressede nummer 16 fra Kroatien, Bruno Varsic, i det andet mål. Det her kunne blive målmændenes kamp.

Foto © Dansk Døve-Idrætsforbund

Selvom der var rygter om, at Oliver Lusic skulle være skadet før finalen, gik han forrest med to scoringer på en åben autobahn i myldretiden. Efter 15 minutter stod det 9-7, efter at tyskerne havde været bagud med 3 mål.

Hvor Kroatien ventede i en cementborg i forsvaret, havde tyskerne taget initiativ ved at mandsopdække Kroatiens topscorer, nummer 7 Tomislav Bosnjak. Også de tyske fans satte præg på kampen med larm og flag, så det lignede EM-finalen i 2002. Joshua Hild var startet godt og opmuntrede de tyske fans. Fra Kroatien var det især Oliver Lusic, som satte pegefingeren i vejret. Var det mon Ivano Balic, han gestikulerede til?

Efter 25 minutter stod det 13-10 til Kroatien, og tyskerne flyttede mandsopdækningen over på Oliver Lusic. Kroatien tog deres anden timeout. Tomaschewski og Bojsnak, de to giganter, satte også ild i hinanden, og det var tydeligt, at de to kæmpede en intern kamp – måske om MVP-titlen. Efter en scoring af Joshua Hild på et ukoncentreret kroatisk forsvar kunne tyskerne gå til pause med teten i deres hænder i en fantastisk håndboldkamp, der havde alt. Stillingen var 14-12 til Kroatien.

Foto © 17 Television Sports

2.Halvleg:

Tyskland startede med mandsopdækning på både Lusic og Bosnjak, men de gik hurtigt tilbage til deres normale 5-1. Var det mon en taktik, der skulle forvirre kroaterne? Tyskland fortsatte deres 7 mod 6, og kroaternes målvogter, Varsic, viste, hvorfor han lå varmt i svinget til en plads på allstar holdet. Han holdt tyskerne fra at komme tættere på. Efter 40 minutter stod der 19-14 til Kroaterne. Oliver Lusic fortsatte sit fremragende spil og kæmpede for hver en bold.

Hver gang tyskerne lavede en fejl eller mistede bolden, kom de et skridt mere bagud. Kampen fik et stop, da Kroatiens nummer 8 fik rødt kort efter sin 3. udvisning. Stillingen var 22-17 efter 45 minutter, og tyskerne fik et gult kort på bænken, hvilket de var svært utilfredse med. En 3. udvisning til en potentiel MVP, Bosjnak, lagde pres på kroaterne, og tyskerne modstykke, Tomaschewski, kunne score på straffe. Derefter brændte Lusic på straffe. Nogle spændende 2 minutter! Det var med til at tænde tyskernes ild, der for alvor begyndte at brænde. Schumacher viste storspil og reddede flere frie afslutninger, samtidig med at de scorede på kontra. Nu var tændingen i top på banen og udenfor på lægterne; hvor de to udviste kroatere brugte store ord og armbevægelser fra bagerst på tribunen. Stillingen var 23-20 til Kroatien efter 53 minutter, og vi gik ind i den afgørende periode. Hvis Tyskland skulle have sejren, skulle de have lukket ned for Lusic.

Foto © Dansk Døve-Idrætsforbund

4 minutter tilbage af kampen, og det stod 24-21 til Kroatien, selvom det føltes som 24-24.

Nu gik Kroatien i Balkan powermode, og der blev ikke sparet på kræfterne. Selvom de fik to minutter, fortsatte de deres jagt efter guldet. Der blev råbt fra bænken og til banen og tilbage igen, og tyskerne manglede simpelthen det sidste for at komme op til dem. Da der var 15 sekunder tilbage, erkendte Tyskland nederlaget og lod bolden trille mod afkørslen, der var andenpladsen. Kroatien vinder 28-22. En flot kamp, hvor de mægtige kroater fik kamp til stregen!

Denne kamp vil være et samtaleemne i lang tid fremover og blive betragtet som en fremragende præsentation af døvehåndbolden.

Del