Håndbold: Damerne vandt guld

Se video nederst

De danske håndbolddamer spillede i dag lørdag den 14. maj kl. 1900 dansk tid finale imod Tyrkiet og vandt det første guld hjem til Danmark i 21 år.

Spillerne vidste godt inden kampen, at det ikke ville blive nogen let opgave at hive en sejr hjem. De to hold havde mødt hinanden tidligere i de indledende kampe og der havde Danmark vundet en kneben 2-måls sejr. 

I den forrige kamp havde danskerne dog et våben inde på banen, der næsten altid er garant for mål, nemlig den rutinerede og lyn-hurtige playmaker Anni Villadsen. Til dagens finale-kamp var det dog en noget anden udgave af den 46-årige landsholdsveteran vi så på banen. Hun døjede nemlig med en skade i form af achillessenebetændelse, der havde sendt behandlerteamet fra Vestegnens Sportsklinik på overarbejde for at gøre hende klar til kampen. Selvom hun spillede stort set hele kampen, så var det tydeligt at se at hun ikke kunne løbe med den vanlige sprinthastighed – derfor udeblev de hurtige kontramuligheder da også i kampen og gjorde det danske angreb noget stækket.

At Anni Villadsen ikke kunne løbe, betød ikke at hun ikke kunne score mål – de blev bare ikke scoret på kontra-løb, men på straffekast. 3 gange lykkedes det for Anni at udplacere den tyrkiske målvogter.

1.halvleg virkede noget nervøs set med danske briller. Det var som om danskerne ikke rigtig havde fundet melodien og de havde utrolig svært ved at få kvalitet i afslutningerne på det tyrkiske mål. Tyrkerne var lidt bedre til at finde vej til målet og 8 gange fik de sendt bolden ind bag en heroisk kæmpende Tanja Eilsø Sørensen i målet. Pauseresultatet var på 8-6 i tyrkernes favør. Der skulle noget særligt til hvis tingene skulle vendes efter halvlegen. 

Under pausen fik spillerne deres energi tilbage og afgjorde kampen. Her ses Trine Kappendrup og Katrine Brixen diskutere taktik. Foto: Philip Nielsen

Fra 2. halvlegs begyndelse så det ud til at tingene skulle blive endnu værre og danskerne kom bagud med 4 mål til de effektive tyrkere, der kunne have bragt sig yderligere foran, hvis ikke det havde været for Tanja Eilsø Sørensen, der hev flotte redninger hjem – herunder flere på staffe.

De danske håndbolddamer kæmpede indædt for at komme igennem det tyrkiske forsvar, der stod godt og det var svært at se, hvor de danske mål skulle komme fra. Det havde Jeanette Bille svaret på, for hun blev det våben danskerne skulle bryde igennem det velplacerede tyrkiske forsvar med. Det lykkedes Bille at bryde igennem tyrkerne flest gange og hun blev danskernes top-scorer med 5 mål. 

Langsomt bevægede danskerne sig ind på tyrkerne, ikke mindst efter Katrine Brixen genfandt melodien og målfarligheden og sendte bolden i kassen 4 gange.

Også den yngste på holdet, den 17-årige ellers sædvanligt målfarlige Malene Elefsen havde svært ved at trænge igennem tyrkerne. Det lykkedes hende dog en enkelt gang at slippe igennem og score et rigtig flot mål.

13 minutter inde i 2. halvleg har danskerne indhentet det tyrkiske forspring til stillingen 13-13 og herefter forløber der næsten 10 minutter, hvor ingen af holdene rigtig lykkes med tingene – igen kan danskerne takke Tanja i målet for at de kan følge med tyrkerne. Hun redder gang på gang og forhindrer tyrkerne i at stikke af.

24 minutter inde i 2. halvleg scorer Katrine Brixen det sidste af hendes i alt 4 mål og sender Danmark i front med 15-14, men tyrkerne øger spændingen, der er ved at stige til det ulidelige, ved at udligne til 15-15. 

Tyrkerne tager en timeout efter 29 minutter og 11 sekunders spil, men mister heldigvis bolden i det efterfølgende angreb. Bolden er på danske hænder i det sidste minut og landstræner Helle Brixen kalder en timeout med 20 sekunder igen.

Hvis guldet skulle med hjem, så skulle der en skytte til med skarpt i bøssen. Sådan en har Danmark på holdet i form af landsholdsveteranen Trine Kappendrup, der var med sidste gang Danmark vandt guld til et Deaflympics, i Rom 2001. Hun har faktisk aldrig prøvet at vinde andet end guld med holdet, har hun tidligere udtalt. Hun ville bare vinde guld, så hun udbyggede sit mål-antal fra 2 til 3 med en enkelt scoring mere. Men sikke en vigtig én af slagsen. Med 3 sekunder tilbage bryder hun forbi det tyrkiske forsvar og sender guldet til Danmark med målet til kampens resultat, 16-15 til Danmark.

Da vi mødte Trine Kappendrup efter kampen, spurgte vi hende, hvordan det var at score det afgørende mål og hun svarede: ”Det er helt vildt at jeg har været med til at afgøre det. Det er lidt som om jeg svæver – jeg skal lige lande. Ved timeouten aftalte vi at jeg skulle afslutte.”

Trine Kappendrup holdt hovedet koldt og scorede det afgørende mål og sikrede Danmark Deaflympics titlen endnu engang. Foto: Philip Nielsen

Inden håndbolddamerne skulle videre til guldfesten fik vi også en kort kommentar om hvordan målvogter Tanja Eilsø Sørensen oplevede kampen. 

”Ja, det var en travl dag på kontoret. Det var nervøst og kaotisk, vi var lidt ved siden af os selv, men alligevel hiver fællesskabet det hjem til sidst. Kæmpe respekt til Tyrkiet, de har haft en imponerende udvikling.”

Du kan se videoindslag fra medaljeceremonien mm. her:

Hvis du vil se/gense finalen Danmark vs Tyrkiet kan du gøre det her:

Women’s/Men’s Handball Finals – 14/05 | Caxias do Sul 2021 Deaflympics Summer Games – YouTube

Del