Det danske døvefutsallandshold leverede to stærke præstationer under træningskampene mod Finland den 23.-24. november. Med sejre på 5-4 og 6-0 kunne holdet rejse hjem med selvtillid til de kommende opgaver i 2025, hvor der venter træningskampe, EM-kval og et evt. VM i Italien.
Det var en glad landstræner i telefonen, da vi spurgte, hvordan oplevelsen i Finland havde været. Udover at det var “meget koldt”, så fremhævede landstræner Michael Springborg holdets udvikling og mentale styrke som afgørende faktorer for de to sejre:
“Det var fantastisk at se spillerne præstere på dette niveau. Kampene i Finland blev en kulmination på vores arbejde – især med rotationerne og det mentale aspekt. Spillerne troede på sig selv, holdt fokus og gjorde arbejdet færdigt. Det er en vigtig milepæl for os.”

To kampe, to sejre
I den første kamp sikrede Danmark en kneben, men fortjent 5-4-sejr med mål fra Yasin (3), Omar (1) og Ali Dia (1). Kampen var præget af nervøsitet, men holdet viste karakter og holdt hovedet koldt i afgørende situationer. Kampens spiller blev Mads Gotfredsen.
“Vi har tidligere haft problemer med at holde niveauet i anden halvleg, men denne gang formåede spillerne at stå sammen og kæmpe til det sidste. Det var en stor mental sejr,” forklarer Springborg.
Den anden kamp blev en overbevisende 6-0-sejr, hvor Ali Dia (3), Markus Sandell (2) og Patrick Kristensen (1) stod for målene. Det danske spil var skarpt, og rotationerne forvirrede finnerne gennem hele kampen. Her blev kampens spiller Ali Dia.
“Rotationerne sad lige i skabet, og finnerne havde svært ved at finde løsninger. Vi så en stærk kollektiv indsats, hvor alle bidrog. Specielt Yasin og Ali imponerede, og Nasser viste et fantastisk overblik, selvom han var uheldig ikke at få bolden i nettet,” fortæller Springborg.



















“Kulturliste” baner vejen
En del af succesen tilskrives de ændringer, der er blevet indført i holdets kultur og rutiner.
“Vi har arbejdet med at styrke vores værdier og adfærd – både på og uden for banen. En kulturliste med retningslinjer for blandt andet opførsel og mobilbrug har haft en positiv effekt. Spillerne er fokuserede fra det øjeblik, de træder ind i hallen, hvilket også sender et stærkt signal til modstanderne,” siger Springborg.
Defensivt er der stadig plads til forbedring, især i kommunikationen på banen:
“Vi skal arbejde mere på at holde fokus på manden og ikke bolden i forsvaret. Manglende kommunikation kan være en udfordring, men vi er på rette vej,” tilføjer han.
En norsk udfordring venter i januar
Da holdet stod i lufthavnen på vej hjem fra Finland, modtog Springborg en uventet besked:
“Jeg blev kontaktet af Norges landstræner via en ven, der spurgte, om vi kunne arrangere træningskampe. Det var en fantastisk mulighed, som vi straks takkede ja til,” fortæller han.
De to nationer mødes på Castberggård den 11.-12. januar til to træningskampe.
“Norge har historisk været stærkere end Finland, men deres landshold har været inaktivt i nogle år. Det bliver spændende at teste os selv mod dem og bygge videre på spillet fra Finland. Kampene bliver også vigtige som forberedelse til EM-kvalifikationen i Serbien til marts,” afslutter Springborg.
Med stærke præstationer og en struktureret tilgang er det danske døvefutsallandshold godt på vej til at etablere sig som en seriøs aktør efter et VM i Brasilien, hvor de endte næstsidst i turneringen. Futsal er ikke repræsenteret ved Deaflympics sommerlege men derimod Winter Deaflympics 2027 i Østrig.